2020-08-21 08:21:26• hírek • Bede Emőke

Körültekintő túrázásra intenek a szatmári hegyimentők

Néhány nappal ezelőtt járta be a helyi sajtót annak az Amy nevű ebnek a története, akit a Szatmár megyei hegyimentők kutattak fel azt követően, hogy 45 métert zuhant Lunaforrás közelében.

A négylábú túlélte a hatalmas esést, mi több, az éjszakát is sértetlenül átvészelte a szokatlan terepen. A hegyimentők közel két napon keresztül keresték az állatot, és az aggódó gazdi legnagyobb örömére sikerült is rábukkanniuk, így az eb másnap visszakerült tulajdonosához. Az esettel kapcsolatban a Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat is bejegyzést tett közzé az egység Facebook-oldalán. Mint írják, mélyen meghatotta őket a kutya tulajdonosának kétségbeesése, hiszen számára az eset épp olyan megterhelő volt érzelmileg, mintha családjának egy kétlábú tagja tűnt volna el.


Diana határtalan ragaszkodása Amy-hez annál is inkább becsülendő, mert nem sokkal ezen bevetés előtt egy másik kutyás helyzettel is szembetalálták magukat a hegyimentők. Ismeretlen személyek ugyanis a lunaforrási menedékház közelében „felejtettek” hat kiskutyát, melyeknek az egyetlen szerencsére az volt, hogy a hegyimentők megtalálták és gondjaikba fogadták őket. E kiábrándító tapasztalat után valóban kellemes csalódás volt látni a gazdi hitét abban, hogy Amy még épségben előkerülhet. Épp ezért a csapat akkor sem adta fel a kutatást, mikor ők maguk már úgy gondolták, a kutya túlélési esélyei minimálisra csökkentek. És milyen jól tették, hiszen másnap sikerült megtalálni, majd épségben visszajuttatni Diananak a négylábút.






Ugyanezen eset kapcsán a hegyimentők felhívják a túrázók figyelmét néhány olyan biztonsági szabályra, melyeket betartva biztonságosan lehet kirándulni a hegyekben is. Mint írják, nem ajánlatos a sziklák peremére merészkedni vagy a közkedvelt, de veszélyes kilátópontokhoz vezető ösvényeken tömörülni, hiszen nem mindenki lesz olyan szerencsés, mint Amy, aki épségben megúszta a 45 méteres zuhanást. „Az ilyen hegyek minden évben emberi életekben mérhető sarcot szednek mindazoktól, akik nem hajlandóak az alapvető szabályok betartására. A balesetek vagy tragédiák után persze mindig megjelennek a nagyokosok, mondván, a hely nem volt megfelelően kijelölve és biztosítva. Ezen személyek figyelmét felhívjuk, hogy nem lehet mindenhova koráltokat, láncokat vagy egyéb biztonsági elemeket szerelni, nem lehet a hegyből ilyen formán egy vaskupacot csinálni, csak azért, mert egyesen egyszerűen túl ignoránsak. A hegy azoké, akik szeretik és tisztelik” - írja a hegyimentők képviseletében Alex Costin.


A Kisköves térségében számos panorámapont van kialakítva, ahol fokozott figyelemmel kell betartani a biztonsági szabályozásokat: Kisköves tornyok (Avasi kereszt) - 80 m, Malek fal - 50 m, Malek torony - 70 m, Cigány fal - 50 m, Avasi Szfinx (Amvon kilátó) - 25 m, Tâlharului csúcs - 40 m és a Santinelele - 30 m.



 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: